Enskild firma

Många som blir egenförtagare väljer att starta en enskild firma, därför ska vi här på egenforetagare.com titta närmare på denna företagsform.

Fördelar med enskild firma

Det är busenkelt att starta upp en enskild firma och det kostar ingenting alls. Allt du behöver ha för att starta en enskild firma är en F-skattsedel och inget annat. Du behöver inget kapital, du behöver inte registrera något företagsnamn och du behöver inte ha en revisor även om det underlättar.

Om funderar på att starta upp ett aktiebolag istället måste du ett aktiekapital, utse en revisor, skicka in en verksamhetsbeskrivning till skatteverket och så vidare. Det är alltså betydligt enklare att komma igång med en enskild firma än med ett aktiebolag. Det är förvisso också enklare att starta upp ett handelsbolag istället för ett aktiebolag, men då måste ni vara minst två delägare i företaget och det kanske inte är det du har tänkt dig om du vill bli egenföretagare.

Starta enskild firma

Om du vill starta upp en enskild firma behöver du alltså bara skaffa en F-Skattsedel från skatteverket, men tänk på att om du har en vanlig anställning vid sidan om din enskilda firma ska du ansöka om en FA-skattsedel istället.  Du kan ansöka om en FA- eller F-skattsedel direkt med din e-legitimation på verksamt.se och det kostar ingenting. När du har fått din F- skattsedel är det bara att sätta igång att arbeta i ditt företag och börja fakturera dina kunder.

Om du ska ha anställda måste du även registrera dig som arbetsgivare hos skatteverket och om du vill skydda ditt företagsnamn måste du registrera det hos bolagsverket och även det här kan du ordna med hos verksamt.se. Att registrera ett företagsnamn kostar 900 kr och gör att ditt företagsnamn skyddas i det län du bor i.

Enskild firma – ingen juridisk person

En enskild firma inte är en juridisk person, vilket innebär att skatteverket inte skiljer på din privata ekonomi och ditt företags ekonomi. Det är därför som ditt organisationsnummer är samma sak som ditt personnummer. Om din enskilda firma går i konkurs och ditt företag är skyldig pengar måste du frigöra pengar från din privata ekonomi.