Starta företag

Om vill bli egenföretagare är det flera saker du bör tänka på. Därför har vi här gjort en liten steg för steg guide som du kan använda dig av om du vill starta upp ett eget företag och bli egenförtagare.

Steg 1. Utforska marknaden och rannsaka dig själv. Om du vill bli egenföretagare måste du ha en affärsidé som håller. Det räcker tyvärr sällan med att man bara brinner för en sak och har stora visioner. Bolla dina idéer med andra, kolla vilka konkurrenter du har, ta reda på vilka dina potentiella kunder är och fundera på varför kunderna ska välja just dig. Vilka styrkor och svagheter har du?

Steg 2. Gör en affärsplan med en likviditetsbudget. Hur tråkigt det här än låter så är det är det mycket viktigt att göra en affärsplan. I affärplanen skriver du ner allt du kommit fram till i din markandsresearch, dina konkurrensfördelar med mera. I likviditetsbudgeten gör du en realistisk kalkyl över dina beräknande intäkter, utgifter och kostnader och utifrån det ser du om du kan försörja dig som egenföretagare.

Steg 3. Registrera ditt företag. Om din affärsidé håller registrerar du ditt företag hos Skatteverket och får då hem en F-Skattsedel som bekräftar att du har ett företag och har rätt att arbeta som egenföretagare. Det enklaste är att starta en enskild firma. Om du starta en enskild firma behöver du inget aktiekapital, inga delägare och behöver inte ens registrera dig hos Bolagsverket som du behöver göra om du ska starta ett handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening. Nackdelen med enskild firma är att även din privata ekonomi påverkas om du går i konkurs.

3. Sätt igång. När du har registrerat ditt företag är det bara att sätta igång. Räkna med att du få jobba riktigt hårt en ganska lång tid framöver tills företagsverksamheten börjar gå runt på allvar. Om ditt företag kräver stora inversteringar måste du förmodligen även ta banklån (som du naturligtvis kollade upp innan du blev egenföretagare), men försök att hålla ner dina kostnader och utgifter så mycket som möjligt i början. Du bör emellertid inte snåla alltför mycket så att ditt företags lönsamhet drabbas. Undvik också att plocka ut för mycket pengar ur företaget, det kan du göra senare när det går bra.

4. Sikta också mot skyarna. Fundera på hur du kan utveckla din verksamhet och stanna aldrig upp och känn dig nöjd. Drivkraft framåt är mycket viktigt för att ett företag ska överleva och utvecklas. Och varför nöja sig med det lilla när du som egenföretagare kan nå hur långt som helst?